PL CZ DE EN
Menu kategorii
Pelargonia pachnąca jest niezwykle wszechstronna

Pelargonia pachnąca jest niezwykle wszechstronna

Pelargonie pachnące są coraz bardziej popularne. Dzieje się tak między innymi dlatego, że idealnie wpasowują się w miejskie trendy ogrodnicze dzięki swojej niebywałej wszechstronności. Pelargonia pachnąca swoją nazwę zawdzięcza olejkom eterycznym wytwarzanym w gruczołach liściowych. Sprawiają one, że roślina ta jest nie tylko wyjątkowym składnikiem stosowanym w kuchni i skutecznym repelentem na owady, ale również popularnym lekarstwem i eliksirem upiększającym. Najlżejszy powiew wiatru lub delikatny dotyk sprawiają, że liście wydzielają intensywny zapach. Wachlarz zapachów jest bardzo szeroki: od bzu czy róży, przez pomarańczę, brzoskwinię i cytrynę, aż po kolę, imbir, kokos i czekoladę. Płatki kwiatów pelargonii pachnącej zwykle niczym się nie wyróżniają, natomiast liście mają bardzo różnorodne kształty. Pelargonie pachnące mają tak samo niewygórowane wymagania pielęgnacyjne jak ich zwisające i rabatowe siostry.

Pelargonie pachnące w kreatywnej kuchni

W zasadzie wszystkie rodzaje pelargonii są jadalne. Jednakże jedynie pelargonie pachnące są stosowane przez kreatywnych kucharzy, ponieważ tylko one mają jakikolwiek smak. Ich kwiaty i liście nadają potrawom i napojom niebanalny wygląd i, przede wszystkim, wyjątkowy smak. Odmiany o zapachu cytrynowym pasują do sałatek, sorbetów czy herbat, natomiast pelargonie o aromacie różanym doskonale podkreślają smak dań słodkich, takich jak ciasta, dżemy czy desery. Pelargonie o zapachu miętowym podkreślą wyjątkowy charakter własnoręcznie przyrządzonej lemoniady. Z pewnością istnieje mnóstwo przepisów, w których można wykorzystać liczne inne aromaty, takie jak jabłkowy, pomarańczowy, brzoskwiniowy, czekoladowy lub cynamonowy. Dlaczego więc nie wzbogacić tradycyjnego zestawu ziół uprawianych na parapecie lub balkonie o pelargonie w ulubionym zapachu? Dlaczego nie zastąpić ich całkowicie? Wskazówka: Do pieczenia lub gotowania należy wykorzystywać jedynie rośliny niepryskane, uprawiane w sposób naturalny, lub uprawiane specjalnie pod kątem wykorzystania w kuchni, z użyciem wyłącznie nawozów naturalnych.

Więcej informacji znajdą Państwo pod linkiem (kliknij).

źródło: https://www.pelargoniumforeurope.com/pl/

Pozycjonowanie SEO: Seo LTB - pozycjonowanie stron www